Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή παρουσίαση των δράσεων των σχολείων του Περιφερειακού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Κλικ, προστάτευσέ το». Οι 19 μαθητές και μαθήτριες της περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου μας την 3η διδακτική ώρα παρουσίασαν μέσω της πλατφόρμας του Webex την εμπειρία τους από το περιβαλλοντικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2021-2022. Οι μαθητές μας αναφέρθηκαν στην ευαισθητοποίησή τους σε θέματα περιβάλλοντος μέσα από παιχνίδι και πείραμα που τους οδήγησε στην ανάληψη δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος που ζουν καθημερινά. Έτσι, «Το αστικό περιβάλλον» αποτέλεσε το θέμα προστασίας για τη φετινή χρονιά μέσω της φωτογραφίας τόσο με τη συμμετοχή στον 5ο Διαγωνισμό Φωτογραφίας της Ανατολικής ΑΕ «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ – ΒΙΩΣΙΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΡΩΝ» όσο και με την προετοιμασία του πόστερ του σχολείου μας για την έκθεση φωτογραφίας του Δικτύου Κλικ 10-21 Μαΐου 2022 στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Επιπλέον, παρουσιάστηκε η δράση του σχολείου μας με την τοποθέτηση πινακίδων στο αλσύλλιο Τζένη Καρέζη του Δήμου Παύλου Μελά.
Τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2022, την 4η και 5η διδακτική ώρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη-περιβαλλοντική δράση των μαθητών και των μαθητριών της Α Γυμνασίου στο αλσύλλιο Τζένη Καρέζη του Δήμου Παύλου Μελά. Εκεί μας υποδέχθηκε η κ. Πασχαλία Πασχαλίδου γεωπόνος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Παύλου Μελά και συζητήσαμε μαζί της για τις περιβαλλοντικές δράσεις του Δήμου που υλοποιούνται με το μαθητικό κοινό. Στη συνέχεια, τοποθετήσαμε πινακίδες που έφτιαξε η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας με θέμα την προστασία του πρασίνου του αλσυλλίου, ενώ η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με παιχνίδι για όλους.
Τους μαθητές συνόδευσαν η Διευθύντρια του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Ελένη Μούζουρα και οι υπεύθυνοι του περιβαλλοντικού προγράμματος «Μαθαίνω για τα δάση» κκ. Μιχαήλ Μπλέκας (καθηγητής Φυσικής) και Βασιλική Λαλακίδου (καθηγήτρια Μαθηματικών), οι οποίοι διοργάνωσαν τη δράση.
Κατά τη διάρκεια της καραντίνας (Μάρτιος – Απρίλιος 2021) δεχθήκαμε την πρόσκληση του ESN GREECE να παρουσιάσουν στους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας τις δράσεις του προγράμματος ERASMUS IN SCHOOLS. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που έρχονται στο σχολείο μας φοιτητές της εθελοντικής οργάνωσης ESN GREECE.
Στη δράση συμμετείχαν διαδικτυακά φοιτητές από διάφορες σχολές της Ελλάδος καθώς και δύο φοιτήτριες από την Ιταλία, οι οποίες συνεχίζουν τις σπουδές τους σε πρόγραμμα Erasmus στα ελληνικά πανεπιστήμια. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μίλησαν στους μαθητές της Β΄ και της Γ΄ Γυμνασίου για το πρόγραμμα, για τα ταξίδια τους συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικά προγράμματα ERASMUS καθώς και για τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής τους στην εθελοντική φοιτητική οργάνωση ΕSN (ERASMUS STUDENT NETWORK). Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό παιχνίδι γνώσεων με την πλατφόρμα Kahoot.
DIGITALE PASCH-JUGENDCAMPS
Στο πλαίσιο του προγράμματος PASCH δίδονται κάθε χρόνο υποτροφίες από το Goethe-Institut Thessaloniki σε μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας με στόχο την καλύτερη εκμάθηση της γλώσσας και τη γνωριμία τους με τη ζωή και την κουλτούρα της Γερμανίας.
Όπως και πέρσι έτσι και φέτος λόγω της πανδημίας δόθηκαν δύο υποτροφίες για συμμετοχή των μαθητών/-τριων μας σε καλοκαιρινό διαδικτυακό ‘’Camp’’ με κυριότερο θέμα τα οράματα για το μέλλον (Visionen für die Zukunft) και την «Αειφόρο ανάπτυξη (Nachhaltige Entwicklung)». Η επιλογή των μαθητών έγινε μετά από συμμετοχή τους σε διαδικτυακό διαγωνισμό με θέμα: „Οι 17 βιώσιμοι αναπτυξιακοί στόχοι’’- “Die 17 Ziele für nachhaltige Entwicklung (Sustainable Development Goals, SDGs)“. Το θέμα ορίστηκε και οι εργασίες αξιολογήθηκαν από επιτροπή του Goethe-Institut Thessaloniki. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά έξι μαθητές/-τριες από την Γ΄ Γυμνασίου.
Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016 οι μαθητές Γαλλικής γλώσσας της Γ’ Γυμνασίου του ΠΓΠΜ επισκέφτηκαν το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης προκειμένου να συλλέξουν εικόνες και πληροφορίες για το Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Η Ελληνική και Γαλλική παραδοσιακή φορεσιά» που εκπονείται κατά την σχολική χρονιά 2016-17 με υπεύθυνες καθηγήτριες την κα Παπαγιάννη Ευρυδίκη (ΠΕ05) και την κα Μητσέλη Ο. (ΠΕ08).
Οι μαθητές απόλαυσαν την φιλοξενία και την ξενάγηση στους χώρους του μουσείου από τον κύριο Αδαμίδη Γ., ειδικό συνεργάτη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΛΕΜΜΘ και συμμετείχαν σε δημιουργική συζήτηση σχετική με την κατασκευή της παραδοσιακής φορεσιάς, την εξέλιξή της στο πέρασμα του χρόνου και τον συμβολισμό των παραδοσιακών ρούχων και των κοσμημάτων. Στο τέλος της επίσκεψης το σχολείο μας έλαβε ως δώρο από το ΛΕΜΜΘ ειδική κασετίνα με υλικό για τις παραδοσιακές καρναβαλικές μεταμφιέσεις το οποίο θα αξιοποιηθεί ως προς το παραδοτέο του προγράμματος.
Τα παιδιά συνόδευσαν η κ. Παπαγιάννη Ε. και η κ. Μητσέλη.