Προσωπικό σχολικού έτους 2023-2024

Το προσωπικό του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας για το σχολικό έτος 2023-2024 έχει όπως φαίνεται στην παρακάτω κατάσταση, η οποία θα ενημερώνεται όποτε προκύπτουν αλλαγές.

Συμμετοχή του ΠΓΠΜ στη Γιορτή Παιδείας και Πολιτισμού 2023

Στο πλαίσιο της Γιορτής Παιδείας και Πολιτισμού που οργανώθηκε από το Δήμο Νεάπολης-Συκεών, οι μαθητές/τριες του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας, δημιούργησαν αξιόλογα εκθεσιακά έργα ποικίλων ενδιαφερόντων και θεματικών ενοτήτων.

Αρχικά, μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας, στο πλαίσιο του μαθήματος των γερμανικών και υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας τους, Μαρίας Χατζηγιώση, συμμετείχαν από τον Φεβρουάριο στο Project “Die Verkehrsschilder der Gerechtigkeit“, “traffic signs of justice“ που οργανώθηκε από την ομάδα «Puppentheater» και υποστηρίζεται από το διεθνές πρόγραμμα «PASCH-Partner-Schulen» «Σχολεία: Μαζί χτίζουμε το μέλλον» και το Goethe-Institut Thessaloniki και Goethe-Institut Athen. Μέσα σε αυτό το Project, οι μαθητές/τριες υλοποίησαν διάφορες δράσεις ευαισθητοποίησης στην έννοια της "Δικαιοσύνης" και με αφορμή τα σήματα κυκλοφορίας, δημιούργησαν τα δικά τους «Σήματα της Δικαιοσύνης», καταδικάζοντας τις έννοιες του ρατσισμού, του πολέμου, της βίας, της ανισότητας των ανθρώπων και αναδεικνύοντας τις έννοιες της δικαιοσύνης, της ειρήνης, της ισότητας. Ειδικότερα, στην έκθεση αναρτήθηκαν τα σήματα κυκλοφορίας που δημιουργήθηκαν από την Γ’ Γυμνασίου. Τα έργα τους εκτίθενται στο κέντρο της φωτογραφίας.

Μαθητική εκδήλωση μνήμης και τιμής

«Χιλιάδες ψυχές από την πιο ατόφια Ρωμιοσύνη»
Γ. Σεφέρης

Την Πέμπτη 11 Μαΐου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας την παράδοση δέκα χρόνων, τίμησαν και φέτος τους ήρωες του Κυπριακού Αγώνα 1955 – 1959 σε μια εκδήλωση έντονης συναισθηματικής φόρτισης και πολύ υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου. Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου και του Υπουργείου Εσωτερικών τμήμα Μακεδονίας – Θράκης της Ελληνικής Δημοκρατίας, με τη στήριξη του Δήμου Καλαμαριάς και του Δήμου Νεάπολης – Συκεών. Διοργανωτές ήταν η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, η Ένωση Κυπρίων Βόρειας Ελλάδας, η Κυπριακή Εστία Βορείου Ελλάδος και το Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.

Διδακτική επίσκεψη Γ´ τάξης στο τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ

Την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023 στα πλαίσια του μαθήματος Πληροφορικής, υλοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκη, τμήμα Πληροφορικής. Οι μαθητές της Γ´ τάξης και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί, με τη βοήθεια της Γραμματέως της σχολής κυρίας Θεοχάρη, είχαν μια μικρή ξενάγηση στους χώρους και  σε ειδική αίθουσα καθηγητές της σχολής παρουσίασαν τη σχολή και το τμήμα Πληροφορικής, την ιστορία, τη δομή και τη λειτουργία του. Επίσης, υπό την αιγίδα του καθηγητή κ. Πήτα, διδακτορικοί φοιτητές παρουσίασαν συγκεκριμένες εφαρμογές που υλοποιούνται στο τμήμα και εντυπωσίασαν το κοινό τους με τις καινοτομίες και προχωρημένα επιστημονικά επιτεύγματα. Οι μαθητές και μαθήτριες πήραν μια γεύση από το τί μπορούν να σπουδάσουν και να επιτύχουν σε αυτό το εκπαιδευτικό ίδρυμα που έχει πολύ υψηλό επίπεδο σπουδών και διεθνές κύρος. Τέλος, όλοι μαζί περιηγήθηκαν εν συντομία τον χώρο της πανεπιστημιούπολης πριν την επιστροφή στο σχολείο. Συντονιστής ήταν ο καθηγητής Πληροφορικής κ. Γιαγκούλης και συνοδός ο υποδιευθυντής κ. Γεωργολιός.

Ανακύκλωση πλαστικών καπακιών για την αγορά αναπηρικού αμαξιδίου

Το σχολείο μας συμμετείχε για μια ακόμα φορά στη συλλογή πλαστικών καπακιών με απώτερο στόχο την αγορά αναπηρικού αμαξιδίου.

Φέτος, η δράση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση 35 κιλών πλαστικών καπακιών στην κα. Ειρήνη Παπαδάκη, υπεύθυνη του Συλλόγου Μονοπάτια & Στόχοι.

Η ξεχωριστή συλλογή των καπακιών από το υπόλοιπο πλαστικό μπουκάλι, είναι μια διαδικασία  που ούτως ή άλλως γίνεται χειρωνακτικά στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών πχ. ΚΔΑΥ Θεσσαλονίκης.  Κι αυτό γιατί το καπάκι είναι φτιαγμένο από σκληρο πλαστικό και θέλει διαφορετική (θερμική) επεξεργασία προκειμένου να ανακυκλωθεί, σε αντίθεση με το συνηθισμένο μπουκάλι που είναι φτιαγμένο από μαλακό πλαστικό (PET).  Τώρα, που και πότε ακριβώς ξεκίνησε η σύνδεση με τα αναπηρικά αμαξίδια είναι κάτι που μάλλον χάθηκε στο χρόνο.... Όμως, σχετικά με το πως συνδέθηκαν αυτά τα δύο, μπορούμε να πούμε πως κάποιοι συμπολίτες μας με αρκετή ευαισθησία και σε περιβαλλοντικά αλλά κυρίως σε ανθρωπιστικά θέματα (βλ. υποστήριξη των ΑΜΕΑ), σκέφτηκαν να μαζεύουν τα σκληρά καπάκια (που έχουν μεγαλύτερη αξία ως πρώτη ύλη για τη βιομηχανία πλαστικών), να τα παραδίουν προκειμένου τα καπάκια να γίνουν χρήματα (σχεδόν 1 τόνος σκληρού πλαστικού αγοράζεται για περίπου 200€) κι έπειτα με αυτά τα χρήματα να αγοράζουν και να δωρίζουν το αναπηρικό αμαξίδιο.

Ευχαριστούμε όλη τη σχολική κοινότητα του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας που για μια ακόμα φορά έδρασε και Περιβαλλοντικά και Ανθρωπιστικά!